Een succesvolle video marketing strategie in 4 stappen

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

Betrokkenheid bepaalt de effectiviteit van een succesvolle video marketing strategie. Toch sluit de aard van video interactie uit en is het een uitdaging voor marketeers om een videomarketingstrategie te ontwikkelen die de klant aanspreekt en waarbij er toch interactie aangewakkerd kan worden.

Videocontent is populair. Maar als bedrijven hun klanten willen betrekken bij het gebruik van video’s, moeten ze werken aan de motivatie om video’s te bekijken. Populaire video’s bevatten vaak entertainment of educatie.

De huidige trends in videomarketing zijn onder meer:

 • Lange video’s
 • Influencer marketing
 • Video’s die je kunt kopen
 • LivestreamsMaar marketing gaat meer over strategie dan over methodes.

Succesvolle videomarketing gaat verder dan het plaatsen van clips op je sociale mediakanalen. De vier basisprincipes achter het maken van herkenbare video’s voor je klanten zijn de volgende:

 • Storytelling
 • Contextualiseren,
 • Autoriteit
 • Merkpersonalisatie

Storytelling

Tegenwoordig is storytelling een marketing cliché, dus het is niet verwonderlijk dat sommigen denken dat het overhyped is. Toch is het een krachtig hulpmiddel waarmee veel marketeers succes hebben geboekt.

Bij het vertellen van videoverhalen is het de kunst om een boeiende verhaallijn te creëren waardoor het publiek naar je product en organisatie kijkt.

Voor het vertellen van verhalen is het doel om in de hoofden van je klanten een nauwkeurig beeld te creëren van wat je merk vertegenwoordigt en waarom je product nuttig is. Met videoverhalen wil je de aandacht van de kijker trekken.

 • De eenvoudigste manier om dit te doen, is door hun emoties op te wekken en hun nieuwsgierigheid te prikkelen.
 • Begin bij het maken van videoadvertenties met vragen als: ‘wat wil ik dat een kijker voelt na het bekijken van deze video?’ Dit bepaalt de flow van de video.
 • Laat in je video personages zien die aansluiten bij de persoonlijkheden en behoeften van je klanten. Ik leg dit uit in het volgende punt: contextualisering.

Contextualiseer je product / dienst

Gebruik video om de ervaring van het gebruik van je product of dienst na te bootsen. Creëer in een productvideo contexten waarin je product een probleem oplost of in een behoefte voorziet.

Laat je publiek de functionaliteit van je product visualiseren in real-life contexten. Dit kun je goed toepassen bij productvideo’s. Maak de video’s in een logische omgeving en pas de personages aan op jouw doelgroep van het product of dienst.

Hier kunnen ook reviews / klantbeoordelingen bijkomen. Door waargebeurde verhalen te vertellen over hoe je producten andere klanten in staat hebben gesteld bepaalde problemen op te lossen, creëer je een basis voor interactie tussen mensen uit je doelgroep met dezelfde problemen.

Wanneer je je klanten projecteert door middel van testimonial-video’s, straal je bovendien naar je publiek uit dat jouw organisatie een klantgericht merk is.

Maak niet alleen video’s over je organisatie. Maak ze over je klanten.

Autoriteit vestigen

Spannende video’s kunnen leads genereren en storytelling kan de merkbekendheid vergroten. Maar belangrijker is de autoriteit van je organisatie..

En dit is naast SEO-autoriteit, hoewel dat een factor is. (Zoekmachine optimalisatie bestaat uit drie onderdelen; techniek, content en autoriteitSEO autoriteit is een belangrijke, maar lastige factor van SEO. Hoe hoger je SEO autoriteit, hoe hoger je scoort in Google)  

Om autoriteit te vestigen, moet je je merk positioneren als een kenniscentrum. Internetgebruikers willen niet alleen vermaakt worden; zij willen ook worden opgeleid.

Trouwens, wie zegt dat educatieve video’s ook niet leuk kunnen zijn? Maak van je instructievideo / tutorial een mix van informatie en plezier.

Gebruik lange video’s, presentaties en webinars om je klanten niet alleen te leren hoe ze je producten moeten gebruiken, maar informeer ze ook over verschillende onderwerpen in je niche.

Afhankelijk van je budget en/of kennissenkring kun je ook interviews met experts uit jouw branche opnemen.

Het idee is om je organisatie op te zetten als kennisplatform. Het optimaliseren van video’s voor autoriteit is een goede lange termijn strategie.

Personaliseer je organisatie

Video’s gingen voorheen altijd over consumptie in plaats van interactie. Dit landschap is echter veranderd. Internetgebruikers kunnen beter omgaan met organisaties die niet afstandelijk lijken.

Daarom is een belangrijke manier om interactie op gang te brengen, door de video te relateren aan de ervaringen van de consument. Maar zelfs dat mist één component, namelijk dat interactie tweerichtingsverkeer is.

Je  klanten willen net zoveel over jou weten als jij over hen probeert te weten te komen. En dé manier om hun nieuwsgierigheid te bevredigen, is door te pronken met je merkpersoonlijkheid, de menselijke, organische kant van jouw bedrijf.

Scriptvideo’s zijn goed, maar ze maken je organisatie niet menselijk zoals een livestream of een behind the scenes video dat wet doet. Door je klanten te laten zien hoe je werkt, krijg je meer vertrouwen.

Conclusie video marketing strategie

Het lijdt geen twijfel dat videomarketing loont. Volgens een onderzoek van Wyzowl, gepubliceerd in hun State of Video Marketing 2020-rapport, zijn enkele van de positieve ROI (Return on investment) van videomarketing die door marketeers worden gemeld, het volgende: 

 • Verhoogd gebruikersbegrip van product of dienst (95%)
 • Meer verkeer (87%)
 • Leadgeneratie (83%)
 • Verhoging van de gemiddelde tijd die bezoekers op een pagina doorbrengen (81%)
 • Minder ondersteuningsgesprekken (43%)

Rendabele videoproducties zijn nu mogelijk. Dus elk bedrijf, ongeacht het budget, kan via video communiceren met hun klanten. Zolang je de juiste principes toepast en creatief blijft, biedt videomarketing enorme kansen om je bereik en de betrokkenheid te vergroten. Best in beeld uit het Westland helpt bedrijven om een video marketing strategie op te zetten. Graag gaan wij met onze creatieve geest aan de slag om jouw bedrijf nog succesvoller te maken d.m.v. video’s. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

Ontdek meer over videomarketing:

cookies

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt. Meer informatie.