Een totale videoproductie maken en voorbereiden werkt zo!

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Voor de niet-ingewijden lijkt een videoproductie een makkie. In dit tijdperk van smartphones, waar iedereen als ” videograaf ” kan optreden, begrijpen we dat dit proces inderdaad eenvoudig lijkt. Kijkers zien tenslotte alleen het eindproduct en niet al het werk dat nodig is om de magie te maken achter een echte professionele bedrijfsvideo.

Het is geen geheim dat videocontent de afgelopen jaren enorm in populariteit is gestegen en blijft groeien. Videocontent vertegenwoordigt momenteel een meerderheid van het internetverkeer en zal volgens de jaarlijkse Visual Network Index (VNI) -prognose van Cisco naar verwachting in 2021 groeien tot 82% van al het internetverkeer. Hoewel een videoproductie voor consumenten misschien eenvoudig lijkt, weten B2B (business to business) -marketeers dat het een uitgebreid proces is dat veel aandacht en voorbereiding vereist. Laten we het allemaal opsplitsen om een beter begrip te krijgen van het proces in zijn totaliteit en wat je kunt verwachten wanneer je aan een videoproductie van een bedrijf begint.

Strategie en script schrijven

Het idee voor je bedrijfsvideo bedenken is de allereerste stap in dit proces. Als dat eenmaal is uitgewerkt, is het tijd om een ​​manier te bedenken om het idee, groot of klein, van concept tot voltooiing uit te voeren.

Het volgende is het schrijfproces. Begin met het uitdiepen van kritische ideeën en maak de kernpunten beknopt en – ook belangrijk – vermakelijk om naar te kijken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan en daar staat teamwork voorop. Neem voor hulp bij het schrijven contact op met degenen in je omgeving met een gevoel voor dramatiek en een expertise in het schrijven voor een videoproductie. Net als copywriting voor een nieuwe dienst of product van je bedrijf, is scriptschrijven een zeer belangrijk aspect wat niet moet worden onderschat. Het is aan te raden dit uit te besteden aan een creatieve partij die hier ervaring in heeft. Tegenwoordig is de  spanningsboog van een kijker korter dan ooit tevoren, probeer dus kort maar krachtige video’s te maken.

Essentiële vragen voor het maken van een planning

Zodra het script is voltooid, is het tijd om het planningsproces voor de video-opname te starten. Voor sommigen is dit het meest nauwgezette deel van de hele videoproductie. Hoe beter het plan, des te minder stress en tegenvallers op de opnamedag.

Er zijn verschillende essentiële vragen die je vooraf moet stellen als onderdeel van de planning:

 • Wie is de hoofdrolspeler?
 • Zullen er interviews zijn? (Zo ja, hoeveel? Bevinden de geïnterviewden  zich dicht bij elkaar of is reizen nodig?)
 • Hoe zit het met heropvoeringen? Hoeveel acteurs / actrices zijn er nodig?
 • Heb je creatieve B-Roll*) nodig? 

*) De term B-roll verwijst naar begeleidende beelden die worden afgewisseld met een hoofdopname in een interview of documentaire. Dus bijvoorbeeld je geïnterviewde die tegen de camera praat, kan je  A-roll zijn. Alle alternatieve beelden, zoals beelden  van de omgeving of belangrijke plaatsen, zullen je B-roll zijn. Het is een techniek die ook op tv wordt gebruikt en er daardoor professioneel uitziet.. Daarnaast kan het bijdragen aan de betrokkenheid van je kijkers. Deze extra opnames zullen hun blik vasthouden en betekenis geven aan wat je probeert over te brengen.

 • Zal voice-over nodig zijn?
 • Heeft de video animaties of afbeeldingen nodig? (Zo ja, hoe uitgebreid?)
 • Waar ga je filmen? Hoeveel verschillende locaties? Heb je vergunningen / toestemming nodig?
 • Vinden je shoot (s) overdag of ‘s nachts plaats? Zijn er overnachtingsmogelijkheden nodig? (Zo ja, voor wie?)
 • Hoeveel camera’s heb je nodig?

Bedrijfsvideo kosten

Wat kost een bedrijfsvideo? Een andere vraag die je moet stellen, is: “Wat is het budget van de onderneming?” Aan elke vraag in de vorige sectie zijn kosten verbonden. Terwijl ik dit blog schrijf bevinden we ons in het COVID-19-tijdperk en opereert menig bedrijf waarschijnlijk te midden van enige onzekerheid of financiële beperkingen.  Zodra het budget bekend is kunnen er prioriteiten gesteld worden.

Hoe filmischer en gelikter de productie, hoe meer het gaat kosten. Elk aspect van videoproductie heeft een bijbehorend kostenplaatje, dus hier zijn enkele van de belangrijkste kosten waarmee je rekening moet houden:

Een shoot van een hele dag met een cameraploeg bestaande uit een producer, een cameraman en een geluidsman, afhankelijk van hun kwaliteit, ervaring, uitrusting en of er veel vraag naar is.

Verwacht een dagtarief te betalen voor alle acteurs / actrices, dat afhankelijk is van de regio waar je gaat filmen.

 • Bovendien, als je een hercreatie van een evenement filmt, moet je waarschijnlijk een ruimte huren om te filmen, vergunningen van de stad krijgen, productieontwerpers en rekwisieten betalen om de omgeving voor het filmen in te richten, enz.
 • De meeste bedrijfsvideo’s bestaan uit ten minste één “ talking head” interview (gefilmd met het hoofd en de schouders van de medewerker in beeld. De persoon kan rechtstreeks tegen de camera praten of met iemand die naast de camera zit).

 Als er twee camera’s nodig zijn, moeten deze ook bedien worden en er is tevens een solide verlichting set nodig. Sommige videoproductiebedrijven brengen je alle uren en handelingen voor individuele apparatuur in rekening, anderen rekenen hier een vaste prijs voor.

 • Het is aannemelijk dat je acteur(s) in de echte wereld wil plaatsen, dus op een kantoor, bedrijfsruimte of bijvoorbeeld bij een klant. Als er een aantal locaties zijn om te laten zien, wees dan bereid om reiskosten en kritische reistijd toe te voegen aan het schema.
 • Afhankelijk van het aantal locaties wordt van een opdrachtgever verwacht dat hij de reiskosten, hotel en catering  betaalt voor de crew, de acteur(s) en iedereen die bij de productie betrokken is.
 • Denk als maker van content na over andere aspecten van het eindproduct. Misschien wil je bijvoorbeeld timelapse-opnamen* of bijvoorbeeld drone beelden. Ook deze technieken kunnen extra kosten met zich meebrengen.

 (Een time-lapse is een filmtechniek waarbij er om de zoveel seconden een foto wordt gemaakt. Meestal vanaf een vast standpunt. Omdat je voor vloeiend bewegend beeld 25 foto’s per seconde nodig hebt, krijg je door deze opnametechniek een versnelde film) Het kost tijd om deze vast te leggen, dus wees voorbereid om tijd voor opnames  als deze in het budget te plaatsen. Zelfs het vastleggen van een B-roll van de omgeving kan een halve dag of langer duren.

 • Voeg tijd en geld toe voor maaltijden voor de crew.
 • Zal er een voice-over worden gebruikt in het eindproduct? Heb je er een die je eerder hebt gebruikt, of zijn de besluitvormers op zoek naar nieuwe stemmen? Houd rekening met de kosten van het inhuren van kwaliteits VO-artiesten.
 • Muziek maakt ook deel uit van het budget, wat later in het artikel aan de orde komt.

Planning

Nadat de videoshoot en productie is begroot, is het tijd om het schema te plannen.

Bedenk eerst een reeks data die voor iedereen geschikt zijn, inclusief de cameraploeg, acteur(s) en producers. Neem ook contact op met de filmlocaties om er zeker van te zijn dat er geen gebeurtenissen gepland staan die de opname negatief kunnen beïnvloeden.

Met een vaste datum, begin je met het tot in de puntjes plannen van de productie dag en zorg je ervoor dat alle neuzen dezelfde kant opstaan wat betreft het schema. Op de dag van de opname is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de cameraploeg niet te lange shoots maakt en dat de interviews niet te lang duren. Het is belangrijk om te weten welke informatie moet worden vastgelegd, deze te verkrijgen en door te gaan naar de volgende opname en zo op schema te blijven.

De laatste stap van het plannen is het huren van uitrusting, autoverhuur, hotelovernachtingen en alle andere variabelen die verband houden met de productie.

Productie

Op de dag van de shoot wanneer iedereen paraat staat met whiteboards en mappen die elk aspect van de shoot zorgvuldig in kaart brengen, is het tijd om dat plan in praktijk te brengen.

Weet dat de crew tussen de 30 en 60 minuten nodig heeft om de camera’s op te stellen en de verlichting aan te passen. Iemand zal hoogstwaarschijnlijk even moeten invallen voor de hoofdpersoon om ervoor te zorgen dat er geen ongelukkige schaduwen over hun gezicht vallen tijdens de opnames. Als de opname voorbij is, zullen er weer ongeveer 30-45 minuten nodig zijn om de uitrusting af te breken, in te pakken en voor te bereiden om naar de volgende opname te gaan.

Idealiter is er een tweede ploeg die de B-Roll filmt tijdens het interview, maar afhankelijk van het budget is dat misschien niet het geval. Plan ten minste een paar uur voor deze pick-up shots.

Eén aspect van een videoproductie dat gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien, is het opstellen van releases. Releases voor de acteur(s) en de locaties waar gefilmd wordt zijn documenten waarin vermeld staat dat er toestemming wordt gegeven om de video de verkopen en de distribueren. Deze releases dienen  op de dag van de shoot te zijn ondertekend en dienen bewaard te blijven om eventuele toekomstige juridische problemen op te lossen. Dit is meestal slechts een noodzakelijke formaliteit, maar het is altijd belangrijk om voorbereid te zijn.

Video monteren

Afhankelijk van wie de montage uitvoert, kan de cameraploeg het beeldmateriaal overhandigen aan het videoproductiebedrijf om het te bewerken of het naar een externe redacteur sturen. Dit gebeurt natuurlijk pas na het maken van een back-up van elk stukje beeldmateriaal.

Als je bedrijf bijvoorbeeld de geheugenkaart of een externe harde schijf krijgt, zorg er dan voor dat je ergens een plek hebt om de beelden te kopiëren. Met verbeterde technologie neemt 4K-, 6K- of zelfs 8K-beeldmateriaal gigabytes per minuut in beslag. Een grote meerdaagse shoot kan alleen al meer dan 1 TB aan onbewerkte beelden in beslag nemen. Hoe groter het formaat waarin je hebt gefilmd, hoe meer frames per seconde en hoe hoger de bitsnelheid, hoe groter de bestanden. Bereid dit van tevoren voor door naar een RAID-systeem (Redundant Array of Independent Disks) te kijken om deze grote bestanden op te slaan en / of te bewerken. RAID staat het toe namelijk toe om drives te combineren naar één grote drive, met hogere lees- en schrijfsnelheden en een hogere betrouwbaarheid.

Welk programma wordt gebruikt wanneer het tijd is om te gaan bewerken? Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve en Final Cut Pro X zijn enkele van de grootste spelers in videobewerking  en er zijn duidelijke verschillen tussen deze drie. Adobe Premiere Pro werkt bijvoorbeeld uitstekend samen met andere programma’s in het Adobe Creative Cloud-ecosysteem, en DaVinci Resolve heeft bijvoorbeeld weer ongelooflijke mogelijkheden voor kleurcorrectie. 

Bedenk daarnaast hoe gecompliceerd de bewerking naar verwachting zal zijn. Eenvoudige opnames met eenvoudige scripts zullen hoogstwaarschijnlijk eenvoudige bewerkingen opleveren die binnen een dag of twee kunnen worden voltooid. Moeilijkere shoots die tijdens de postproductie veel zwaar werk vergen, bestaande uit creatieve bewerkingen, deskundige kleurcorrectie of gecompliceerd geluidsontwerp, kunnen een paar weken aan werk in beslag nemen, of zelfs langer.

Geluidsdesign is een ander belangrijk aspect van videobewerking. Bedenk welke muziek je gaat gebruiken: heb je een nummer uitgekozen? Welke royaltyvrije muzieksite was je van plan te gebruiken? Op sommige sites kunnen gebruikers hun muziek 100% gratis gebruiken, maar je moet ze vermelden, tenzij je muziek in het publieke domein gebruikt. In dat geval is het helemaal gratis. Andere sites vragen ergens tussen de € 1 en € 1000 afhankelijk van de muziek en wie de artiest is. Nieuw is AI (Artificial Intelligence). Recent startende ondernemingen hebben AI-gebaseerde systemen bedacht die tegen betaling unieke, royaltyvrije muziek voor jouw projecten kunnen componeren.

Video’s publiceren

Zodra de bewerking is voltooid, is het tijd om de video te publiceren. Of het nu intern op het intranet van een bedrijf zal circuleren, op YouTube wordt gepost om leads te genereren of wordt gedeeld om je volgers op social media te bereiken, er zijn voor elke optie de nodige indelingen en bestandstype (s). Bovendien zijn er bij bepaalde platforms (zoals Instagram TV) beperkingen voor grootte en lengte om succesvol te posten.

Wat er ook gebeurt, het is essentieel om van tevoren een strategisch marketingplan klaar te hebben voordat je de video online deelt.
Je krijgt maar één kans dus doe het goed!!

Videoproductie laten maken

Kortom: er komt een hoop kijken bij het voorbereiden, filmen, monteren en verspreiden van professionele video’s. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een videoproductie? Best In Beeld ontzorgt bedrijven van A tot Z bij het maken van een videoproductie. Wil je weten wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Ontdek meer over videomarketing:

cookies

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt. Meer informatie.